Wat te doen bij weerstand in een team?

Wat te doen bij weerstand in je team?

Je kent het wel, de ene heeft een excuus om niet in de online meeting te zijn en een ander is meer bezig met te chatten met een collega in plaats van effectief de gevraagde taken uit te voeren. Er rommelt iets in je team, maar je weet niet goed wat. Je weet ook niet goed hoe het aan te pakken, dus ga je enthousiast met nieuwe ideeën aan de slag om elk teamlid te motiveren.

 

Wat je opmerkt bij je team is weerstandsgedrag of onbewuste sabotage

En dat start met grapjes als je met een nieuw plan komt, excuses om ergens niet aanwezig te zijn tot roddelen in de gang, of de corona versie, namelijk privé chatten of berichtjes sturen naar je favoriete collega tijdens een digitale team vergadering.

Beslissingen worden uitgesteld, er ontstaan kampen en bepaalde personen spreken niet meer tegen elkaar. Het kan zover gaan dat mensen ziek worden of hun ontslag geven.

Dit zijn allemaal fases van weerstandsgedrag of onbewuste sabotage en die beelden we af op een Sabotagelijn:

De sabotagelijn is een diagnosetool

Deze lijn meet hoe het er in de groep aan toegaat, hoe het met elke persoon in de groep gaat, een tool om te meten of iedereen zich begrepen voelt.

Het heeft niets te maken of het gedrag al dan niet gepast is en het is helemaal zeker geen thermometer om te bepalen of iemand wel of niet een goed mens is.

Hoe langer we op de sabotagelijn zitten, hoe meer we naar het rood gaan en hoe lastiger het is om samen te werken. Dus als je dit gedrag bij jezelf of bij anderen opmerkt, dan kan je de vraag stellen:

“Wat is het dat we niet uitspreken tegen elkaar, wat is hier nog niet gezegd”.

 

En dat is niet altijd gemakkelijk. ‘doen alsof’ kan een gemakkelijke houding zijn. Om af te stappen van deze sabotaglijn, dien je een echt gesprek aan te gaan. Hiervoor is vaak moed nodig en extra technieken die kunnen helpen.

Mijn favoriete technieken om van de sabotagelijn te komen zijn:

  • Assertiviteit
  • Werken met de verschillende communicatiestijlen
  • De 4 stappen van besluitvorming: de Deep Democracy tool om sabotagegedrag te vermijden

 

 

Ik geef je alvast deze 4 stappen van besluitvorming mee:

  1. Verzamel alle meningen
  2. Ga op zoek naar de nee-stem
  3. Vraag: “Wie herkent dit ook?”
  4. Neem de wijsheid van de nee-stem mee en vraag: “Wat heb je nodig om mee te gaan met dit besluit?”

 

 

Wil je graag meer weten hoe je dit kan toepassen in je team? Of wil je starten om je persoonlijk leiderschap te versterken, assertiever te zijn of bewuster om te gaan met de verschillende communicatiestijlen van je collega’s? Onze Passion for Work by Travvant loopbaancoaches helpen je graag op weg. Vraag vandaag nog je gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan.

Passion for Work by Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.