Work-life balance, hoe belangrijk is het?

worklife balance

Heel wat van onze loopbaanklanten worstelen met de balans tussen werk, gezin, tijd voor zichzelf en hun relatie. De combinatie van 1 of meerdere jobs, de noden van (kleine) kinderen en verdere verwachtingen van je omgeving, maken het soms erg zwaar.

 

Work-life balance is not an entitlement or benefit. Your company cannot give it to you. You have to create it for yourself.

– Matthew Kelly

 

Waarom streven zoveel mensen naar die work-life balance?

Hoe komt het eigenlijk dat er in onze maatschappij zoveel gesproken wordt over work-life balance? We merken het ook bij de mensen die loopbaancoaching bij ons volgen. Tijdens het opmaken van hun carrièrepaspoort zit de waarde ‘balans werk-privé’ bij 90 % in hun top 5. Verdere bevraging leert dat dit voor verschillende mensen verschillende zaken kan betekenen: meer tijd voor hun gezin,  meer tijd om iets voor zichzelf te doen, na het werk geen mails of telefoons meer moeten beantwoorden of ook tijd hebben voor andere dingen dan het werk.

Ook in de media wordt deze balans gepromoot. Zo zie je artikels over ‘meer balans in je leven’, ‘hoe vind je de balans tussen werk en privé’ … En als je voor jezelf, na vergelijk met anderen, de balans maakt dat het bij jou niet lukt, dan voelt het al gauw als een mislukking.

En toch, weet dat een balans niet altijd mogelijk is. Soms helt de balans wat door naar werk en soms wat meer naar privé. Soms heb je een deadline op het werk, start je een nieuw project, leer je een nieuwe functie waardoor je werk wat meer tijd vraagt. Het kan ook zijn dat je privé een verhuis moet plannen, je zit met een ziek kind of een familielid dat aandacht nodig heeft. Alleen al door te beseffen dat deze balans altijd in beweging is, kan je de hectiek van de dag misschien relativeren.

Toch 3 tips die ik wil meegeven:

  1. Een carrièrepaspoort kan helpen. – Bekijk aandachtig wat voor jou belangrijk is in je job? Wat doe jij graag? Waar haal je energie uit? Wat heb jij nodig om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen? En wat zijn op dit moment de belangrijkste zaken in je leven? Zo kan het zijn, dat je gezin op dit moment meer aandacht nodig heeft en dat een job dichter bij huis voor jouw belangrijker is dan de ideale job inhoud. Misschien is het belangrijk voor jou om op dit moment veel te leren binnen je job, internationaal te werken en veel uitdagingen te hebben. Dan weet je ook dat je privé misschien ook je sociaal leven wat moeilijker kan plannen. Jouw balans heeft dus ook te maken met de keuzes die voor jou op dit moment goed zijn. Bovendien kan je deze keuzes, je carrièrepaspoort opnieuw evalueren van zodra jij het gevoel hebt dat er iets veranderd is of zou moeten veranderen. Zo neem je echt je loopbaan zelf in handen.
  2. Bekijk welke kleine stap je nu kan zetten om de situatie te verbeteren? – Wat geeft je nu stress? Is het een situatie op het werk of privé? Waar kan je bij jezelf de druk wat verminderen om toch meer evenwicht te ervaren? Misschien hoef je jezelf de stress niet op te leggen om altijd stipt om 8u op het werk te zijn. Misschien is het niet nodig om je schuldig te voelen als je voor je gezien een “makkelijke” maaltijd voorziet. Misschien hoeft je huis er niet altijd “catalogus opgeruimd en clean” te zijn.
  3. Plan je eigen ontspanning. – In de hectiek van de dag is het belangrijk om voor jezelf even ontspanning in te plannen. Al zing je luidkeels mee in de auto, plan je 5 minuten met een kop koffie in de tuin, heb je elke week een tennisuurtje met je vriendin, … Wil je zowel op het werk als naar je thuisomgeving het beste van jezelf blijven geven, dan is het ook nodig om goed voor jezelf te blijven zorgen.

 

En hoe zit het met jouw work-life balance? Wil jij jouw persoonlijke carrièrepaspoort bekijken of verder aan de slag met tips om meer rust en balans te ervaren?

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.