Stress op het werk

Wil je minder stress op het werk ervaren? Het antwoord ligt in je hart. Ingeborg Leën vertelt je hier meer over …

Als loopbaancoach en lerarencoach werkte ik dagelijks samen met mensen die (jobgerelateerde) stressklachten hebben, richting burn-out afstevenen of proberen te herstellen van burn-out. Af en toe een stevige portie stress is een fenomeen wat mezelf ook niet vreemd is. In mijn zoektocht naar professionalisering en naar eigen balans kwam ik in contact met hartcoherentie.

In het boek “Blijven ademen. Hartcoherentie als antwoord op burn-out, hyperventilatie en stress” (Katrien Geeraerts – Louis Van Nieuland, maart 2017) leer je via een vierstappenplan – de hartcoherentietraining – een eenvoudige ademhalingstechniek om op een gezonde manier met stress om te gaan.

Wat is stress?

We worden voortdurend geconfronteerd met verschillende interne en externe stressoren. Voorbeelden van interne stressoren zijn de lat hoog leggen voor jezelf, perfectionisme, hooggevoeligheid voor bepaalde prikkels, ziekte, pijn … Voorbeelden van externe stressoren: werkstress, situaties in je persoonlijk leven, de drukte van alledag, overmatig gebruik van social media …

Ons lichaam reageert op deze stressoren en ons brein zorgt ervoor dat er een heel stressmechanisme in ons lichaam in werking treedt. Heel vaak treedt het oermechanisme op: ons bloed gaat grotendeels naar de spieren en levensbelangrijke organen, extra suiker gaat naar de bloedbaan, adrenaline en andere hormonen komen vrij.  Dit geeft ons energie en brengt ons in een vecht/vluchtreactie. Denk maar aan de snelheid waarmee je je hand wegtrekt van heet water.

Het is erg belangrijk dat we ons lichaam na een stressreactie voldoende rust geven om te herstellen en ons herstelvermogen terug op te bouwen.

Chronische stress

Door de voortdurende blootstelling aan allerlei stressoren en te weinig aandacht voor rust, blijft dit oersysteem echter ook actief als we lijden aan langdurige stress, angsten en emotionele conflicten. Er is onvoldoende psychisch en lichamelijk herstel waardoor men uitgeput geraakt. Ons zenuwstelsel raakt uit balans. Concentratiestoornissen, hartkloppingen, hoge bloeddruk, slaapstoornissen, darmklachten, opgejaagdheid, moeheid, lage weerstand, een onbehaaglijk gevoel, prikkelbaarheid,  sterk emotioneel zijn, burn-out, kunnen hiervan de gevolgen zijn.

Dit proces van uitputting is omkeerbaar als we ons psychisch en lichamelijk kunnen herstellen. Dit kan door de beoefening van hartcoherentie.

Hartcoherentie

De wetenschap heeft ontdekt dat het hart meer signalen stuurt naar het brein dan omgekeerd. Hartcoherentie is die bijzondere staat van het hart waarbij het hart onze 3 breinen (reflexbrein, emotioneel brein en verstand) in harmonie brengt.

Je hartritme beïnvloeden?
Je kan met een eenvoudige oefening het hartritme  in die mate beïnvloeden dat het hart zich niet meer in een  vecht/vluchtreactie bevindt, maar in een veilige modus.  Op dat moment geeft het hart signalen naar onze hersenen dat alles veilig is en brengt het hart evenwicht in ons brein en zenuwstelsel.

Hartcoherentietraining: blijven ademen

Hartcoherentie is gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek.
In een training onder begeleiding van een hartcoherentiecoach bouw je de ademhalingstechniek (4 tot 7 keer/minuut ademen op jouw specifieke resonantiefrequentie) op tot je dit 2×10 minuten per dag kan uitvoeren. Indien je de oefening doet zoals voorgeschreven, dan zal het hart zich naar een veilige modus begeven met gunstig effect tot gevolg. Hartcoherentie is ook meetbaar met biofeedback apparatuur. Deze apparatuur is speciaal ontwikkeld voor het meten van hartcoherentie en geeft je informatie over de toestand van je zenuwstelsel.

Wat zijn de effecten van  hartcoherentie training?

  • Verbetering van concentratie en focus
  • Bevordering van creatief denken
  • Bevordering van rustgevoel en welbehagen
  • Verhoging van de veerkracht t.o.v. stress
  • Verandering van gedrag en denken in positieve zin
  • Bloeddruk regulerend, daling van hoge bloeddruk (stressgerelateerd)
  • Effect op hartritmestoornissen (stressgerelateerd)
  • Verhoging van weerstand tegen ziekten
  • Beheersing van angsten (angsten t.g.v. ziekten, faalangst,  trauma’s, stress …)

Met adem je stress verminderen

Het lijkt een (te) eenvoudig verhaaltje: je adem inzetten om stress te verminderen en je lichaam herstel te gunnen. En toch … het werkt en is zelfs aantoonbaar dat het werkt! Waarom doen we het dan niet allemaal? In ons huidig levensritme blijkt het voor veel mensen héél moeilijk om 2×10 minuutjes per dag me-time te nemen en om deze me-time in te vullen met ademen. Bovendien is het in onze maatschappij veel meer ingeburgerd om te grijpen naar “externe” hulpmiddeltjes (medicatie, alcohol, suikers, energiedrankjes …) in plaats van gebruik te maken van de kracht van ons eigen lichaam.

Ook het systematisch volhouden van de oefening vraagt best veel discipline. Je kan aan de hand van dit boek helemaal zelf aan de slag gaan. Je laten begeleiden door een hartcoherentiecoach biedt op lange termijn een nog grotere meerwaarde.

Hartcoherentie en loopbaancoaching?

Tijdens de loopbaancoaching doen we niet aan hartcoherentietraining.
De twee kunnen wel mooi hand in hand gaan en mekaars effecten versterken. In de hartcoherentietraining wordt gewerkt aan het verhogen van je fysieke energieniveau.

In de loopbaancoaching werken we aan jouw jobgerelateerde stressoren én energiegevers. Waar krijg jij energie van? Wat kan jij goed en wat doe jij graag? Wat wil jij nog graag ontwikkelen? En wat zijn voor jou belangrijke waarden?

Geschreven door Ingeborg Leën, voormalig consultant Passion for Work – Herwerkt door Sofie Vanham, Business Unit Manager Passion for Work”

 

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.