Omgaan met koudwatervrees

Dankzij loopbaanbegeleiding heb je eindelijk een scherp beeld van je droomjob, weet je precies hoe, wanneer, waarom je wat kan doen om die droomjob te realiseren en dan zegt je partner: “Maar IK zie dat helemaal niet zitten”.

Ontstaan van koudwatervrees

Echt gebeurd in mijn praktijk: Ze stond ontgoocheld en verdrietig voor mijn deur. Met lood in haar schoenen was ze dan toch maar naar de laatste loopbaancoaching sessie gekomen. Neen, er was niks van haar actieplan in huis gekomen. En de droomjob die ze laatst nog zo helder voor ogen zag, zou voor altijd een droom blijven. Ze had er haar man gisteren voor het eerst over gesproken en die had meteen de hakken in het zand gezet.

Wat was er gebeurd? Zij was er nochtans helemaal klaar voor. Haar carrièrekompas was glashelder: ze wist precies wat haar favoriete vaardigheden en haar must-have waarden waren. Ze herkende en erkende ze volledig. Ze had ze omarmd en had stiekem, wanneer hij slapen was, al plannen voor haar nieuwe project gemaakt. Het zou een succes worden. Zeker weten!

Maar dat, dat was zonder haar partner gerekend. Die was er hoegenaamd niet klaar voor. Hij wist trouwens maar half waarover dit allemaal ging en het water leek hem daarom on-over-komelijk diep én veel te koud.

Herken je dit? Heb je ooit zelf al in zo’n strop gezeten waarin jij er helemaal voor wilt gaan, maar waarbij je omgeving je (nog) niet steunt? Of
riskeer je erin te geraken?

Hoe om te gaan met de koudwatervrees van anderen

Hier enkele hefbomen die je kunnen helpen om dit kluwen te vermijden.

  1. Geloof in de kracht van woorden
    Praat met elkaar. Laat je omgeving weten waarmee je bezig bent. Deel wat er in je omgaat. Alleen jij weet wat jouw meest innerlijke
    hoop en angsten zijn. De ander kan er zich misschien wel wat bij voorstellen, maar ze echt vatten kan die niet. Communiceer daarom zo
    snel mogelijk over wat er in je hoofd en in je hart omgaat. Het maakt niet uit of je al die gedachten en gevoelens al helemaal op een rijtje hebt. Dat komt later wel. Maak de ander zo snel mogelijk bondgenoot van je zielenroerselen, en wees oprecht. Fake nooit. Klinkt het niet, dan moet het misschien maar even botsen. En blijf, te allen tijde, bij je authentieke zelf.
  2. Open vragen openen deuren
    Vragen zijn de sleutels naar de wereld van de ander. Door vragen te stellen schenk je aandacht aan de ander en toon je je bezorgdheid voor de ander. Je geeft ermee aan dat de mening van de ander voor jou van belang is. Het is een teken van respect voor diens innerlijke gevoelens en integrale zijn. Stel je bij dat vragenstellen positief op. Je geef daarmee aan dat je openstaat voor het verhaal van de ander, en zo schep je vertrouwen en verbondenheid waarbij plaats is voor de belangen van beide partijen.
  3. We hebben twee oren en slechts één mond
    Zet je oren wagenwijd open en onderbreek even niet. Slechts wanneer je echt luistert, kom je erachter wat een ander bezighoudt, voelt, denkt, of nodig heeft. Gun de ander daarmee de ruimte en de tijd die die nodig heeft om de dingen te verwerken. Geef oprechte aandacht aan de noden, bezwaren, en angsten van de elkaar. Laat de boodschap rustig binnenkomen, ga niet argumenteren, maar erken en bedank.
  4. Rome is ook niet op één dag gebouwd
    Jij hebt tijd en wijs beraad nodig gehad om te komen tot waar je nu bent. Om echt helemaal mee te zijn met jouw verhaal geldt dat net
    zo goed voor je omgeving. Geef elkaar wat tijd en ruimte, en ga stap voor stap. Het is een goed idee om je gesprek in te plannen op een
    rustig moment, en – als het even kan – op een inspirerende plek. Tijd brengt raad. Slaap er allemaal eens een (paar) nachtje(s) over. En slaap dan gerust op je twee oren, want alles wat je aandacht geeft groeit. Jouw plannen gaan door een groeiproces. Laat ze rustig rijpen.
  5. Onze verschillen zijn meer dan de som der delen
    Vraag: Wat te doen wanneer iemand een andere mening heeft?
    Antwoord: Zet even je eigen gedachten aan de kant en trek eens de schoenen van die andere aan. Bekijk welke extra informatie dit je geeft en vraag je af wat hij of zij je wil vertellen. Zit er iets dwars? Voelt de ander zich onzeker of is hij of zij ongeduldig? Moe? Bang? Wat dan ook, vat het niet persoonlijk op en bekijk wat jij kan doen om de interactie te bevorderen. Vind jij het trouwens ook niet zoveel fijner om samen de eindmeet te halen? Stel daarom, waar nodig, je plan van aanpak bij.
  6. Hou je doel in het vizier
    Wat je ook doet, wat er ook gebeurt, blijf dicht bij jezelf. Jij hebt jouw doel gezet precies daar waar jij wéét dat je je optimale passion for work zal vinden. Het doel dat je gezet hebt is geen bevlieging, noch een wens. Het is het stadium van de vrijblijvendheid voorbij. Jouw doel is specifiek, weloverwogen en perfect haalbaar. Maak gebruik van je helder actieplan en richt je op dat wat er voor jou écht toedoet. Pas de principes van PDCA (Plan, Do, Check, Act) toe.
  7. Enjoy the ride
    En tenslotte, geniet van de nieuwe weg die je bent ingeslagen. Je vat een nieuw avontuur aan en je zult werkelijk wonderlijke dingen ontdekken. Een nieuwe wereld gaat voor je opengaan. Geniet van je onderweg zijn, en laat het de wereld weten. Want wanneer jij geniet straal je dat uit. Je lichaamstaal geeft dan rust en vrede en blijdschap aan. Die signalen worden stellig door je omgeving opgepikt en weet: emoties zijn aanstekelijk. Bouw met vertrouwen aan je weg en de wereld rondom je zal dat vertrouwen overnemen. Denk positief in termen van ‘kunnen’ i.p.v. ‘moeten’, in termen van opties en mogelijkheden i.p.v. verplichtingen en beperkingen. En … praat met elkaar … en zo zijn we weer bij hefboom 1, en de cirkel is rond. En nu … rollen maar!

Hulp nodig bij koudwatervrees?

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.