Jezelf meer rust geven? Dat kan met deze 3 dagelijks toepasbare tips.

In mijn praktijk zie ik vaak mensen die ondanks alle tips rond energie- en talentmanagement toch uitgeblust blijven. Als ik dan vraag hoe ze aandacht besteden aan hun lichamelijk stressbeheer, dan is het antwoord meestal “niet”. Nochtans is dit net de basis. Alle andere technieken zullen pas werken wanneer het basisniveau van lichamelijke stress laag staat.

Wie een laag algemeen stressniveau heeft, is veerkrachtiger, meer energiek, productiever en meer bevlogen dan wie een hoog basisniveau van stress heeft.

Bij chronische stress is het stress-systeem voortdurend actief en bevinden we ons in een langdurige vecht-vlucht reactie. Bij een echte fysieke bedreiging is dit beschermingsmechanisme van ons lichaam levensreddend maar het is niet gemaakt om constant op actief te staan. Bij chronische stress worden de stresshormonen niet meer volledig uit ons lichaam verwijderd en krijgen ze een toxische werking. Er ontstaan allerlei fysieke klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, snel ziek zijn, ontstekingen, maag- en darmklachten, spierpijn…

Daarnaast treedt er sneller emotioneel controleverlies op: we zijn prikkelbaar, worden plots overspoeld door emoties, reageren te intens op gebeurtenissen.

Ook cognitieve problemen treden op de voorgrond: het wordt moeilijk om te relativeren, om dingen in perspectief te plaatsen, we zien overal problemen en gevaar, worden negatiever, kunnen moeilijker beslissingen nemen. We slapen slechter, piekeren meer, voelen ons constant opgejaagd, kunnen niet meer tot rust komen, zijn sneller overprikkeld door de buitenwereld. Dit is allemaal het resultaat van het blijven draaien van het stress-systeem door een combinatie van te veel stressoren met te weinig tijd voor rust en herstel.

Als dit onevenwicht lang genoeg aanhoudt, gaan we van chronische stress over naar de volgende 2 stadia op het stresscontinuüm, namelijk overspanning en uiteindelijk burn-out. We hebben er dus alle belang bij om actief de rem op ons lichamelijk stress-systeem te zetten. Als we daar bewust aandacht aan besteden op regelmatige tijdstippen doorheen onze (werk)dag, voeren we het teveel aan stresshormonen continu af en beschermen we onszelf tegen energielekken.

Hieronder volgen 3 tips voor lichamelijk stressbeheer die eenvoudig toepasbaar zijn in het dagelijks (werk)leven.

Tip 1 – Adem bewust via de buik

De buikademhaling is de belangrijkste ingangspoort om de rem op het stress-systeem te zetten.

Adem 4 tellen in langs jouw neus terwijl jouw buik als een ballon groter wordt. Blaas daarna 6 tellen uit langs jouw mond. Doe dit een aantal keer na elkaar.

Door een 10-tal keer per dag bewust met je ademhaling bezig te zijn, maak je preventief je emmer leeg. Dat zorgt ervoor dat je ’s avonds wanneer je thuiskomt minder werk hebt om tot rust te komen.

Je kan dit gewoon tussendoor aan je bureau doen, maar ook op het toilet of als je staat te wachten. Doe je dit liever undercover? Neem dan een beker warme koffie, thee of soep en doe alsof je er koude lucht op blaast. Ook eens goed zuchten kan al heilzaam zijn.

Tip 2 – Benut elke kans om te bewegen

Door matig intensief te bewegen worden de stresshormonen uit ons brein afgevoerd. Een tweede belangrijke weg dus om ons lichamelijk stressniveau te verlagen. Je hoeft hiervoor geen grote inspanningen te doen.

Via eenvoudige oefeningen kan je bewegen gewoon in je dagelijkse manier van zijn integreren. Als je hiermee start kost het wel wat aandacht en energie omdat je er bewust mee moet bezig zijn. Op den duur zit dit zo verweven in je dagelijkse routines dat je hier helemaal niet meer bij stilstaat.

Kom met de fiets naar het werk of parkeer je auto wat verder zodat je nog een kleine wandeling doet. Neem de trap, vergader wandelend of rechtstaand, gebruik een standup app of ander alarmsignaal dat je aangeeft dat het tijd is om recht te staan. Ga regelmatig naar het toilet of naar de waterdispenser en schud jezelf al stappend los. Ga met je aandacht naar de beweging van het stappen in plaats van met je hoofd bij je to do’s te zitten. Hierdoor neem je de tijd om te onthaasten en je stressniveau te laten zakken.

Doe kleine stretchoefeningen aan je bureau (“kantoorgym”) of als je staat te wachten aan de printer. Rek je eens goed uit, strek je armen en benen, geeuw, rol je schouders en beweeg je hoofd van links naar rechts, of op en neer. Combineer naar het toilet gaan met een aantal snelle ontspanningsoefeningen: trek gekke bekken voor de spiegel om je gezicht te stretchen; hou je polsen even onder koud water en leg dan één hand in je nek om je brein letterlijk af te koelen.

 

Tip 3 – Luister naar je lichamelijke signalen

Ons lichaam is heel goed in staat om aan te voelen wat het nodig heeft en communiceert daar ook over via allerlei signalen. Als we deze signalen negeren, dan stopt het lichaam op den duur met spreken en lopen we het risico om over onze grenzen te gaan. Neem lichamelijke signalen dus serieus en neem ook regelmatig de tijd om stil te staan bij de vraag “hoe gaat het met mij en wat heb ik nu nodig?” (bv via een bodyscan of adempauze).

Fysieke behoeften komen altijd op de eerste plek. Als je naar het toilet moet, dorst of honger hebt, doe daar dan onmiddellijk iets mee in plaats van eerst nog dit of dat af te werken.

Schrijf je nu in voor het webinar op 20 oktober

Je ontdekt in dit webinar:

  • Waarom zoveel mensen moeilijk tot rust kunnen komen, zowel lichamelijk als mentaal

  • Wat piekeren, doemdenken en een druk hoofd te maken hebben met chronische overprikkeling.

  • Wat je nodig hebt om lichamelijk te kunnen ontspannen.

  • Wat je nodig hebt om mentale rust te vinden.

  • Concrete tools om te leren chillen.