Hybride werken: van taboe naar norm

Hybride werken: van taboe naar norm

Velen onder ons koesterden misschien al een tijdje de hoop dat er een moment zou komen waar hybride werken mogelijk zou zijn, al was het maar 1 dag telewerk per week. Wie zou er niet voor kiezen om één dag minder in de file te staan of dat ene dagje per week iets langer te kunnen slapen. Door Corona hoort dit ondertussen tot het nieuwe normaal en werd hybride werken een norm.

Hoewel de realiteit ons geleerd heeft dat er naast de voordelen best wat uitdagingen zijn bij telewerken. Vele instanties zijn ondertussen overgegaan tot een evaluatie van de verplichte telewerkperiode.

Er zijn een aantal belangrijke werkpunten naar boven gekomen:

1# Betrokkenheid

Vaak voelen medewerkers zich minder betrokken door de afstand die letterlijk gecreëerd werd. Medewerkers verwachten het ABC ook tijdens telewerken.

    • Autonomy -> het gevoel vertrouwen te krijgen om het werk zelfstandig uit te voeren
    • Belonging -> zich een deel van het team en het bedrijf blijven voelen
    • Competence -> zich blijven ontwikkelen (op kantoor gaat men bvb sneller vragen stellen)

2# Leiderschap en zelfleiderschap

De uitdaging voor de leidinggevende is niet alleen betrokkenheid behouden maar ook zorgen dat de neuzen in dezelfde richting blijven staan en dat de doelen bereikt worden. Anderzijds is zelfleiderschap de uitdaging van de medewerker. Niet iedereen heeft de maturiteit en zelfdiscipline om te kunnen telewerken.

De werkgever moet vertrouwen bieden, waar de werknemer ownership moet nemen.

3# Blijvende aandacht voor welzijn

Niet alleen de nodige tools moeten voor handen zijn tijdens het telewerken, maar er moet ook op het thuiskantoor aandacht zijn voor ergonomie. Daarnaast is gebleken dat 100% telewerken doorweegt op ons mentaal welzijn doordat de verhouding tussen werk en privé uit balans gaat, we in sociaal isolement gaan en het moeilijker is om te deconnecteren.

De combinatie van het beste van beide werelden

De meeste werknemers gaven aan dat ze een hybride werkmodel wel kunnen smaken. Het lijkt de combinatie van het beste van beide werelden.

In de war for talent, die nog steeds aanwezig is, zetten werkgevers meer dan ooit in op employer branding. Naast de nadruk op interne mobiliteit door reskilling en upskilling gaan ze onder andere in hun vacatures melden dat hybride werken bij hen mogelijk is.

Zelfs de jobsites hebben dit begrepen waardoor sommige van hen reeds een button “thuiswerk” hebben toegevoegd bij de filtermogelijkheden. Onze professionele toekomst zal er iets anders uitzien dan voorheen:

  • We gaan meer en meer locatie- en tijdsonafhankelijk werken: locatie en tijdstip hangt af van de opdracht
  • Privé- en werktijd wordt flexibeler ingevuld en vloeien meer door elkaar
  • Hybride werken… is here to stay!

 

Vind jij het moeilijk om een goed evenwicht te vinden tussen werk en privé? Work-life balance of work-life integratie kan ook binnen loopbaanbegeleiding aan bod komen.  Vraag  zeker een gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan met één van onze Passion for Work loopbaancoaches in jouw buurt.

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.