De waarderingsjunk in elk van ons … 8 tips voor wie te weinig waardering krijgt op het werk.

Een vaak terugkerend issue dat aan bod komt tijdens de loopbaangesprekken is het gebrek aan waardering dat mensen ervaren binnen hun job en/of werkomgeving.

Waardering is een basisbehoefte die elk van ons nodig heeft om zich goed te voelen. Het geeft ons energie en informatie over hoe we ons werk doen. Het laat ons weten of we goed bezig zijn als professional en als mens en of we bepaalde verwachtingen inlossen. Het draagt bij aan de zingeving van werk. Gewaardeerde mensen voelen zich goed in hun vel en presteren beter. Het houdt ons gemotiveerd en betrokken bij wat we doen.

Het ontkennen van het belang van erkenning en waardering kan nefaste gevolgen hebben maar het voortdurend streven naar erkenning en waardering kan je ook ongelukkig maken. Het risico van dit streven is dat je meer focus legt op wat anderen van je verwachten. Je stemt je gedrag hierop af en dreigt zo slaaf te worden van je eigen streven naar erkenning en waardering. Dit kan tevens ook de oorzaak zijn van een ongezond perfectionisme patroon.

Steek de sleutel tot jouw geluk nooit in de achterzak van een ander. Tot op zekere hoogte zijn we allemaal waarderingsjunks en willen we allemaal erkenning voor wat we doen of wie we zijn. Je dreigt echter een hardnekkige junk te worden als je eigenwaarde en je geluk volledig afhangt van de goedkeuring van anderenVerwachten dat iedereen je graag ziet en alles wat je doet fantastisch vindt, is een onrealistisch streven.

Wat het ook moeilijk maakt is dat ieder van ons eigen voorkeuren heeft op vlak van waardering. Wat voor de ene wordt gezien als een teken van waardering is dat niet noodzakelijk voor de andere. De sleutel tot succes hier is om mensen beter te leren kennen.

Hoewel erkenning en waardering een gedeelde verantwoordelijkheid is tussen organisatie, leidinggevende en individu hoef je geen afwachtende houding aan te nemen.

Als je vindt dat je te weinig waardering krijgt voor je werk of voor wie je bent dan geef ik je hier graag 8 concrete tips mee om op een gezonde manier met waardering om te gaan;

  1. Ga eerst na of je gevoel van ‘ik krijg te weinig waardering’ ook echt klopt? Het is helaas eerder regel dan uitzondering om
    niets te zeggen als het goed gaat. Misschien staat je leidinggevende of je omgeving er niet of te weinig bij stil en denken ze dat ze je wel voldoende erkenning en waardering geven. Oordeel niet te snel en toets je gevoel eerst af. Je zou niet de eerste zijn die ontslag indient en vervolgens wordt overstelpt met complimenten, positieve feedback en onbegrip over je vertrek …
  2. Ga na hoe jij graag wordt gewaardeerd. De ene waardering is de andere niet. Er kunnen verschillen zitten op wat mensen als waarderend ervaren. Dat maakt het juist zo moeilijk voor anderen om effectief te waarderen. Help ze en geef aan wat jij als teken van erkenning of waardering ervaart (compliment, schouderklopje, overuren compenseren, flexibiliteit geven/nemen, feedback, luisterend oor, interessant project, successen vieren, opleiding volgen, informele momenten van samenzijn …)
  3. Vraag feedback en maak je noden duidelijk. Durf feedback te vragen aan je leidinggevende. Geef aan wat jij nodig hebt, bv. “ik heb nood aan feedback”, “het helpt mij om te weten of ik dit of dat goed doe en/of ik bepaalde zaken anders of beter kan aanpakken.”
  4. Laat zien wat je kan. Maak jezelf niet te klein en stel je niet te bescheiden op. Sommigen laten hun talenten en capaciteiten te weinig zien en vinden dat de andere ze maar moet zoeken en vinden. Er is niets mis met het laten zien wat je kan en daar zelf ook blij om te zijn.
  5. Vergeet niet jezelf te waarderen. Als je je zelfvertrouwen teveel laat afhangen van de waardering van anderen is het belangrijk dat je je zelfwaarde en zelfvertrouwen gaat versterken. Zo niet zal je altijd een gebrek aan waardering ervaren. Hoe kan je verwachten dat anderen je waarderen als het je zoveel moeite kost om jezelf te waarderen?
  6. Accepteer complimenten. “Ach, het is graag gedaan”, of ”Tja, dat is nu éénmaal mijn job, dat is toch normaal …” We maken er ons allemaal weleens schuldig aan. Maar door complimenten te verkleinen of niet te accepteren nodig je de ander niet uit om complimenten te geven. Op een gegeven moment stopt het dan ook.
  7. Help je leidinggevende een handje. Waar ben jij goed in? Wat zijn je talenten? Durf te praten over je eigen successen, je zal er meer waardering voor krijgen. Ga er niet vanuit dat je leidinggevende het allemaal weet en dat het uitsluitend zijn/haar verantwoordelijkheid is om jou gewaardeerd te laten voelen.
  8. Geef zelf erkenning en waardering aan anderen (collega’s, leidinggevende …). Mensen die spontaan anderen waarderen,
    ontvangen spontaan ook meer waardering. Denk er dus aan om hier als rolmodel op te treden en zo af en toe ook eens iemand uit je omgeving te erkennen.

En jij?

Weet jij hoe jij wil gewaardeerd worden? Wil jij helder krijgen wat je professioneel wil, dan kan het carrièrepaspoort je helpen, zodat je weet wat je wil en je je carrière zelf kan sturen.

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van Jobcoaching. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.