Een cv: levensloop of visitekaartje?

Je cv als visitekaartje

Tijdens de loopbaanbegeleiding krijg ik geregeld vragen over het cv. Wat moet er in staan? Hoe moet die lay-out eruit zien? Welke onderdelen moet een cv hebben? Veel mensen hebben jarenlang niet gesolliciteerd en hebben dus ook niet meer aan hun cv gewerkt. 

Vaak zie ik dan dat een oude cv van onder het stof wordt gehaald en gewoon wordt aangevuld met de laatste nieuwe werkervaringen. Dit is echter niet de bedoeling van een moderne en hedendaags cv. Curriculum vitae staat weliswaar voor levensloop of samenvatting van het leven, maar een cv is meer een marketinginstrument of visitekaartje dan een pure opsomming van ervaringen. Met een cv wil je juist jouw sterkste kanten in beeld brengen in combinatie met de meest relevante ervaring. Om je hierbij al wat op weg te helpen, deel ik graag wat tips om je cv meer vorm te geven. 

Functie versus cv

Tegen loopbaankandidaten zeg ik altijd: “Schrijf je cv niet voor de functies die je gedaan hebt, maar schrijf je cv voor de functies die je wilt gaan doen!”. Het is belangrijk dat je cv wordt aangepast aan de functie waarop je solliciteert. Elke job heeft zijn eigen vereisten, kennis en ervaring die gevraagd worden, daarom heeft het geen nut om een standaard cv te maken. Bedenk elke keer waarom solliciteer ik voor deze functie en welke competenties, kennis en ervaring kan ik aanbrengen. Vervolgens ga je na of dit voldoende in je cv naar voor komt. 

Hou je cv kort

Vaak krijg ik de vraag: “Hoe lang mag een cv maar zijn?”. Dit is een zeer subjectief gegeven, de ene zegt max. 1 pagina, de andere zegt max. 3 pagina’s. Hierin geef ik altijd de richtlijn mee, zolang je cv relevant en to-the-point is, dan maakt het minder uit. Combineer punten, vat samen en laat vooral alles weg wat niet relevant is. Weet dat recruiters en hiring managers weinig tijd hebben en vaak maar enkele minuten aan je cv kunnen besteden. Daarom is het belangrijk dat wat ze lezen ook relevant en interessant is voor de functie waarvoor je solliciteert. Daarnaast is structuur en vormgeving ook heel belangrijk. Helderheid, een duidelijk overzicht en herkenbare onderdelen helpen om je cv gemakkelijker te lezen. Heel creatieve cv’s werken vaak wel in creatieve beroepen, maar scoren minder goed in technische jobs. 

Check bijvoorbeeld de cv voorbeelden die je hier online kan vinden. 

Levensloop

Er zijn twee veel voorkomende manieren om je cv op te maken. Een eerder chronologisch cv waarbij je begint met het meest recente en zo vervolgens terug gaat in de tijd. Hiermee kan je de lezer meenemen in je geschiedenis en kan je zo een duidelijk beeld scheppen over je carrière pad. Dit werkt natuurlijk alleen als je huidige werkervaringen goed aansluiten bij de nieuwe job waarvoor je solliciteert. 

De andere cv is een competentiegerichte cv. Hierbij ga je minder nadruk leggen op eerdere werkervaringen, maar ga je meer nadruk leggen op verworven competenties, motivatoren, persoonlijkheidskenmerken, etc. Dit is een type cv die veel mensen gebruiken die in loopbaanbegeleiding zijn geweest aangezien er wel vaker een “grote” carrièreswitch wordt overwogen. 

Je cv is jouw visitekaartje 

Je cv is jouw marketinginstrument waarmee jij je presenteert aan je nieuwe werkgever. Het is een instrument om een gesprek op gang te brengen. 

Tijdens een loopbaanbegeleiding maken we een profielschets, dit is de samenvatting van wat er uit de loopbaanbegeleiding naar boven is gekomen: wie ben je? Wat wil je? Wat zijn je competenties/sterktes/vaardigheden? In welke omgeving fungeer je op je best? Wat verwacht je van een leidinggevende?

Zo maken we samen de vertaalslag naar je cv, met natuurlijk de link naar de functie die je ambieert. 

Je omschrijft duidelijk:

  • Wie ben ik? 
  • Waar ben ik goed in? 
  • Wat vind ik belangrijk? 
  • Wat is mijn meerwaarde voor deze nieuwe job? 


Het maken van een goed cv kost tijd en moeite
. Je moet er over nadenken, iets uitproberen en opnieuw beginnen. Je wilt je van je beste kant laten zien en je wilt een nieuwe werkgever overtuigen van wie je bent en wat je voor hen kan betekenen.

Tenslotte is het ook belangrijk dat je cv correct is en zonder spelfouten. Dus lees goed na, gebruik een spellingchecker en vraag iemand om je cv nog een laatste keer na te lezen. 

Had je graag nog wat meer informatie gehad of wil graag samen met mij werken aan een nieuwe richting in je carrière? Neem dan zeker contact op via onze website!

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde per uur loopbaanbegeleiding is 169 euro.