Hoe breng je R U I M T E in je denken?

Effe stapje terug, want ja ook ik ben een mens van de actie, en laat het nu net dat zijn wat je niet moet doen. Althans niet altijd en niet altijd meteen, daarna … des te meer.  Laten we dus eerst even stilstaan bij de vraag: waarom is het goed om R U I M T E in je denken te creëren? Waarom is het voor wie goed wil presteren en wil slagen zelfs noodzakelijk?

Wanneer het over ruimte maken om na te denken gaat, gaat het over het hebben van de intellectuele en emotionele vrijheid om dieper en gerichter naar jezelf en naar situaties te kijken. Dat goed voor- en nadenken dat je doet, de ideeën die zich daarbij aandienen en de beslissingen die je vervolgens neemt zijn de voorwaarden voor het nemen van de juiste actie. En om de dingen goed door te denken heb je tijd en een heldere geest nodig.

In situaties van druk en afleiding, van crisis en van dreiging, komt de kwaliteit van je redeneringen in het gedrang. Stress doet iets met een mens, dat hoef ik je niet te vertellen. Je gaat in een tunnelvisie – fight, flight, freeze, snel er moet meteen iets gebeuren – en dan gaat het mis. Dit zijn niet de momenten waarin je met de beste ideeën en de gepaste beslissingen komt.

Ga je echter eerst even in de reflectie zal je merken dat je de deur opent voor een nieuwe en frisse kijk op de zaak. En die welkome gast brengt een waaier aan opties en mogelijkheden met zich mee.

En dan nu: hoe DOE je dat?
Hoe breng je die S P A C E in je denken?

S: kijk eens in de SPIEGEL. Wat zie je? Alles begint bij jezelf: de manier waarop jij naar jezelf en naar de dingen kijkt, jouw model van de wereld en de manier waarop jij je daarin uitdrukt. Jij bepaalt hoe je je leven leidt, hoe je je verhoudt tot jezelf, tot anderen en tot alles om je heen. Jijzelf beïnvloedt je algehele welzijn, of het gebrek daaraan. Jouw overtuigingen en percepties dienen als het fundament van je gedachten. Die gedachten roepen gevoelens op, die op hun beurt beslissingen motiveren en informeren over de acties die je wel of niet gaat ondernemen. Hoe meer je je daarvan bewust bent, hoe meer je de resultaten van je keuze creëert.

Totdat je het onbewuste bewust maakt, zal het je leven leiden en zul je het het lot noemen
(Dixit Carl Gustav Jung)

 

P: maak PLAATS in je hoofd: opgeruimd staat netjes, ook zo in je hoofd. Kan jij het nog allemaal bijhouden? Al die takenlijstjes en afspraken, al die grote en kleine beslommeringen, de beloften die je maakte en de dromen die je hebt (of is het ‘had’?), de gevoeligheden en urgenties van anderen, de herinneringen die je niet loslaten, de zorgen die je je maakt, de wereld die vierkant draait. En dan gaat de telefoon, trekt er iemand aan je mouw, dreig je je deadline niet te halen, en moet je nog naar de gym. Daar krijgt je toch pas stress van.

Wat doe je eraan? Zet – wat je kan – uit je hoofd. Gemakkelijker gezegd dan gedaan? Yep. Of toch, geef dit een kans:

  • maak je interne schijf (lees: gedachten) leeg, en zet het over op een externe schijf (lees: een A4tje, een schriftje, je telefoon …). David Allen vertelt er in Getting Things Done veel meer over. Ikzelf ben weer met een papieren weekplanner gaan werken (Moleskine Weekly notebook). Voor de creatieve brainstormsessies met mezelf gebruik ik een Monocle Notebook. Heerlijk, alles op 1 plaats en ten allen tijde consulteerbaar
  • gun jezelf dagelijks wat extra headspace. Er is een app met die naam die je daarbij kan helpen. Ikzelf ‘trakteer’ mezelf dagelijks op een Deep Relaxation 15 minute Body Scan. Die vind je gratis op de Plum Village app

 

A: nu je meer plaats hebt in je hoofd, krijg je plots weer overzicht. Met dat overzicht komt inzicht. Inzicht leidt je als vanzelf naar wat voor jou prioritair is. Kies bewust voor wat voor jou van belang is en geef het al de AANDACHT die je in je hebt.

Want wat je aandacht geeft groeit (Dixit Aristoteles)

Let wel, dat geldt zowel voor de positieve als voor de negatieve dingen. Als jij je focust op wat je niet wilt, is het dat juist wat je krijgt. Aan jou de keuze.

 

C:  CONNECTEER met anderen

Twee ogen zien meer dan één (Dixit mijn oma)

Want ja hoor, met z’n twee kan je beter over een zaak oordelen dan alleen. Maar ook wat je deelt met anderen kan daardoor nog meer groeien. Zet de tamtam maar in en laat de wereld weten wat jij wilt, waar jij naartoe wilt, wat jij wilt aantrekken. Je hebt zeker al van The Power of Attraction gehoord.

Connecteer ook de nieuwe inzichten en de ideeën die naar bovenkwamen in je opruimproces. In een wereld waarin alles aanhoudend verandert en vernieuwt doe je jezelf tekort door te vertrouwen op wat je al ‘weet’. Nodig jezelf en anderen uit om nieuwe dingen te leren en ongewone verbindingen te maken.

 

E: neem een EXPERT onder de arm. Maak van jezelf geen manusje-van-alles. Geloof in je eigen kunnen en wordt daar nog beter in. Laat wat niet zo jouw ding is links liggen en schakel externe hulp en expertise in. Wacht niet langer om de ervaring, kennis of kwalificaties van anderen ook voor jouw kar te spannen. Je zult er sneller en efficiënter mee vooruit geraken. Omdat experten een brede kijk hebben verworven op hun branche kunnen ze jou de frisse wind en de andere invalshoek brengen die jij nooit eerder had gezien.

 

Zoek jij een ‘spiegel’, een klankbord, een tweede paar ogen?

Wil jij je gedachten, noden en wensen beter en meer op een rijtje zetten zodat je weer ruimte krijgt in en voor jezelf? Wil jij er zeker van zijn dat je volgende stap perfect bij je past? Vraag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan met één van onze Passion for Work loopbaancoaches in jouw buurt.

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.