Motivatie Modus

Motivatie Modus

Ben je ’s morgens niet meer zo fit? Pieker je ’s nachts over bedrijfs- en leidinggevende problemen? Wat wil je niet onder ogen zien? Wat ga je uit de weg? Wat is daar de reden voor? Wat mis je?

In deze blog lees je hoe je met eenvoudige reflectievragen tot de kern van je motivatie komt. Ontdek je drijfveren en benut ze later om je team en onderneming naar een hoger niveau te tillen.

Why

Simon Sinek formuleert het in zijn strategisch bedrijfsmodel: ‘Wat is je ‘why’?

Waarom wou je leider worden en zijn? Wat was je grootste drijfveer ‘toen’? Wat is je drijfveer ‘nu’ en hoe aanwezig is die in wat je doet en in je relaties met je team en in je bedrijf? En hoe wil je die vrijwaren voor ‘de toekomst’?

In je carrière, je zaak, je leiderschap is het belangrijk dat je een duidelijk beeld hebt waarom je in deze leiderschapspositie staat en waarom je al deze inspanningen en opofferingen levert.

Inzicht in je why geeft je de energie en motivatie om gericht de juiste situaties en relaties te creëren, te blijven geloven in jezelf en door te gaan “Against all odds”.

Rollen en energiegevers van een leidinggevende

Op basis van je drijfveren en talrijke competenties stap je in verschillende rollen. Op het ene moment ben je ondernemer, dan leider of manager en dan weer coach.

  • Als ondernemer ontdek je opportuniteiten, neem je risico’s, netwerk en beslis je intuïtief.
  • Als leider heb je een visie, kies je een richting, initieer je verandering en creëer je een draagvlak.
  • Als manager concretiseer en implementeer je de afspraken, formuleer je de criteria, zorg je voor middelen en neem je beslissingen.
  • Als coach begeleid je medewerkers in hun ontwikkeling, bevorder je de samenwerking, zorg je voor een goede sfeer en luister je actief.

Energiegevers

Wat precies geeft jou het meeste energie en waar loop je op leeg?

  • Check in bovenstaande diagram welke rol het meeste van je tijd in beslag neemt?
  • In hoeverre stemt dit overeen met ‘wat je wenst, waar je gelukkig van wordt?’

 

Als zaakvoerder, bedrijfsleider of leidinggevende is het belangrijk om je drijfveren te kennen. Wat maakt dat je doet wat je doet? Wat maakt dat je elke dag klaarstaat voor je mensen, je bedrijf, je gezin? Wat maakt dat je blijft doorgaan waar anderen het al lang hadden opgegeven? Wat precies is je motivatie?  En hoe gemotiveerd ben je nog?

Ontdek je why

Als je regelmatig onderstaande reflectievragen stelt, leiden de antwoorden je naar je “why”.

In eerste instantie zal je antwoord misschien zijn: Ik wil zorgen voor mijn gezin, Ik wil succes, Ik wil iets nalaten, Ik wil me geliefd voelen, Ik wil veel geld verdienen. Dit is nog niet de essentie. Je mag nog dieper graven tot je emotie voelt bij je antwoord. Daar ligt je why.

Je motivatie-modus

Hoe gemotiveerd ben jij vandaag (nog)? Reflecteer over de onderstaande vragen en ontdek een indicator voor je motivatie.

  1. Wat is je doel: voor jezelf privé, voor jezelf professioneel, voor je bedrijf
  2. Waarom is dit belangrijk voor jou?
  3. Waarom nog meer?
  4. Hoe precies bedoel je?
  5. Wie ben je dan als je die doelen bereikt?
  6. Waarom is dat belangrijk voor jou?
  7. Wat betekent dat in het grotere geheel van de wereld?
  8. Wat zou je oudere (gepensioneerde) versie van jezelf als advies aan je jongere zelf geven?
  9. Wat betekent het voor jou om je leiderschapsmotieven nog beter te stroomlijnen met je dagelijkse realiteit?
  10. Wat is je eerste stap in die richting?

 

Deze vragen geven je een indicatie van je motivatie-modus. Hoe sterker je als leider gemotiveerd bent hoe beter jij je team zal inspireren en motiveren. Samen bouw je aan jullie bedrijfsverhaal.

Wij helpen je graag

Heb je hulp nodig om je focus te houden of je motivatie terug te vinden?

  • Ga hierover in gesprek met een ondernemerscoach van Passion for Work.
  • Lees meer tips in mijn boek voor leiders op topniveau!

 

Mijn persoonlijke why is ‘Mensen met zelfvertrouwen zien openbloeien als inspirerende leiders in hun omgeving’. Het boek ‘In 10 stappen reflecteren op topniveau’ is mijn bijdrage aan het grotere geheel, aan leiders op mijn pad.  Ik kijk ernaar uit om jouw ‘why’ in mijn mailbox te mogen ontvangen.

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.