Ervaar jij welzijn op het werk?

Ervaar jij welzijn op het werk?

Het is zover: 460 000 Belgen zijn vandaag meer dan 1 jaar afwezig op de werkvloer (1). Net geen 10% van onze actieve bevolking zit momenteel ziek thuis. Een groot aandeel van deze afwezigheden wordt opgeëist door burn-out. Dit betekent dus dat 460 000 mensen en hun gezinnen geconfronteerd worden met de fysieke, mentale en financiële impact van een langdurig afwezigheid. Het rimpeleffect van langdurig absenteïsme is groot.

 

Welzijn op het werk: een gedeelde verantwoordelijkheid

Je bent uniek en je hebt specifieke verwachtingen rond jouw werkplek. Een recente bevraging van een onderzoeksbureau (2), naar aanleiding van thuiswerken tijdens de Corona pandemie, toont aan dat onze focus ligt op een goede balans tussen energiegevers en -vreters. Deze balans ligt voor iedereen anders. Welzijn op het werk is dus  een zeer individueel gegeven. 70% van de Belgische kantoormedewerkers geeft aan dat ze zich goed tot zeer goed in het thuiswerken vinden terwijl 30% aangeeft dat ze thuiswerk ervaren als stressbron. Thuiswerken is vooral een positieve belevenis op vlak van arbeidsvoorwaarden:

  • wegvallen van het woon-werk verkeer (59%)
  • betere balans werk en privé (49%)
  • flexibele indeling van de eigen tijd (42%)

 

Als eerder negatief wordt het gemis van arbeidsrelaties ervaren:

  • wegvallen van het spontane contact met de collega’s op kantoor (62%)
  • ontbreken van rechtstreeks contact met collega’s en leidinggevenden( 52%)

 

Waar het de plicht is van de onderneming, vaak ondersteund door Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW), hun werknemers te omkaderen met de meest optimale omstandigheden op gebied van arbeidsorganisatie, – inhoud, – voorwaarden, -omstandigheden en -relaties, heb jij, als werknemer, de plicht om je vinger aan de pols te houden met betrekking tot je welbevinden.

 

Je werkomgeving: energievreters en -gevers in balans?

Als je balans niet goed zit, ervaar je signalen van een verhoogd spannings-/stressniveau:

  • lichamelijke gewaarwordingen: slaapstoornissen, hoofd- en maagpijn, spierpijn, verhoogde bloeddruk, …
  • gevoelens: verhoogde emotionaliteit, angstig, vermoeid, verdrietig, prikkelbaar, boos, …
  • gedrag: gedragsverandering, verminderde productiviteit, verhoogde foutenlast, frequent kort ziekteverzuim, afzondering, minder collegiaal, passiviteit, …?
  • gedachten : piekergedrag, verminderde concentratie, problemen eerder dan oplossingen, …?

 

De proef op de som: vink jouw stress- of ondersteunende factoren af

Ervaar jij welzijn? Dan kan je je vinden in de meerderheid van de aspecten in de hieronder aangehaalde domeinen. Is dit niet zo? Bekijk dan wat jij onder controle hebt om je ergernis(sen) aan te kaarten en een positief constructief alternatief te zoeken.

In loopbaan coaching ervaren we dat reflectie rond arbeidsorganisatie en-relaties iets minder voor de hand liggend is. Toch zijn deze twee categorieën vaak belangrijke stoorzenders en de oorzaak van heel wat werkongenoegen. Zij weerspiegelen immers het DNA van een bedrijf en matchen of botsen dus met wie jij bent als persoon en wat je behoeften zijn. Hou dus je vinger aan de pols en reflecteer regelmatig of jij nog een “match” hebt met de normen, waarden en overtuigingen van je werkgever!

 

Loopt het toch niet lekker? Vraag dan zeker een gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan met één van onze Passion for Work by Travvant loopbaancoaches.

 

Passion for Work by Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.        

Inspiratiebron :
(1) FB post Petra De Sutter van 18/06/2021
(2) Whitepaper “The Future of the Workplace” van Toogethr