4 tips: van stress naar veerkracht

Van stress naar veerkracht

4 tips: van stress naar veerkracht

De oermens in ons

In onze moderne jungle worden wij voortdurend geconfronteerd met kleine en grote stressoren – tijgers – die ons fysiek of emotioneel evenwicht in meer of mindere mate bedreigen. We zijn uitgerust met een ingenieus stress-mechanisme dat er voor zorgt dat we ons vlot kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en steeds opnieuw tot een dynamisch evenwicht komen. Stress is absoluut een positief gegeven. Het stelt ons in staat om de nodige energie te mobiliseren om in actie te komen. Het maakt ons alert en gefocust. Het leidt tot groei en meer veerkracht. Soms is het zelfs levensreddend.

Wanneer ons systeem echter uit evenwicht gaat door een te groot aantal stressoren in combinatie met te weinig tijd voor herstel, dan wordt stress negatief. En dat is nu net het risico van onze hedendaagse maatschappij. De veranderingen volgen elkaar razendsnel op en ons systeem wordt bestookt door een constante stroom aan prikkels en informatie. Ons stress-systeem draait overuren door de blootstelling aan veel te veel tijgers. Daarbovenop maken we – door de vele ballen die we in de lucht proberen te houden – veel te weinig tijd voor herstel. Ons brein is hier niet op afgestemd. Ons stress-systeem heeft zich nog niet kunnen aanpassen aan de eisen en stressoren van de moderne tijd. We worden chronisch overprikkeld en ontwikkelen massaal allerlei psychische en lichamelijke klachten. Als we dit willen stoppen, zullen we het heft in eigen handen moeten nemen en uit de ratrace moeten stappen. We moeten onze tijgers leren kennen en er anders mee leren omgaan.

 

4 tips om je tijgers te temmen

In de eerste plaats is het belangrijk dat je jouw tijgers leert kennen: door welke prikkels, mensen, situaties en omstandigheden geraakt je stress-systeem overbelast? Daarna kan je je leven zo inrichten dat je minder van die tijgers tegenkomt. Ik geef je vier tips om je tijgers te temmen waardoor ze op je dagelijks functioneren minder impact zullen hebben.

 

#1 Kijk er eens anders naar

Vaak zijn het niet onze omstandigheden die ervoor zorgen dat ons stressniveau te veel stijgt maar wel de manier waarop we ernaar kijken. Door onze mindset te veranderen kunnen we onze tijgers minder bedreigend maken. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat ging wel goed in een bepaalde situatie?
  • Wat kan het nut of voordeel zijn van de situatie?
  • Is het echt zo erg of belangrijk?
  • Kan je iets anders over jezelf geloven waardoor je jou beter voelt?

 

Meer concrete tips om je focus te veranderen vind je in het blogartikel https://www.passionforwork.be/positief-denken-5-tips-voor-meer-energie/.

 

#2 Keer ze de rug toe

Je kan er voor kiezen om veel tijd en aandacht te besteden aan je tijgers, zoals de dingen die je irriteren en de lastige kanten van het leven. Je kan er echter ook voor kiezen om je met meer zinvolle dingen bezig te houden. Je kan vrijwilligerswerk doen, leuke dingen doen met vrienden of familie, tijd investeren in activiteiten waar je gelukkig van wordt, lachen, spelen, knuffelen. Zet je kwaliteiten in en gebruik je talenten. Ontdek je interesses en investeer tijd in je passies. Wanneer we doen wat we goed kunnen, leuk en belangrijk vinden, stroomt de energie en voelen we ons gelukkiger. Dan nemen de minder leuke kanten van het leven een minder grote plaats in onze beleving in.

 

#3 Zoek steun bij de kudde

Je kan de strijd met je tijgers ook aangaan door steun te zoeken bij anderen om ze samen te bestrijden. Een steunend sociaal netwerk kan bestaan uit je partner, gezin, familie en vrienden maar ook huisdieren, collega’s of leerkrachten. Het hoeft niet te betekenen dat je voortdurend omringd wordt door anderen maar wel dat je jou niet eenzaam voelt en dat je weet op wie je kan rekenen als het nodig is (vertrouwensfiguren). Investeer in een breed en divers netwerk. Maak bewust tijd voor je meest dierbare relaties. Geef je naasten oprechte onverdeelde aandacht. Integreer je in het gemeenschaps- of verenigingsleven.

 

#4 Stop de fata morgana’s

Wanneer je stressniveau te hoog staat interpreteer je neutrale situaties onterecht als een bedreiging. Je hebt dan te maken met ingebeelde tijgers net zoals in een fata morgana. Je kan dit voorkomen door je lichamelijk basisniveau van stress laag te houden. Zorg voor een regelmatige afvoer van je stresshormonen door bewust ademhalen en matig intensief bewegen in je dagelijkse routine in te bouwen. Je leest er alles over in het blogartikel https://www.passionforwork.be/wil-je-ook-meer-rust-op-het-werk-10-dagelijks-toepasbare-tips/.

Meer tips voor het temmen van je tijgers kan je lezen in mijn recent verschenen boek Van stress naar veerkracht – Vind je weg in de mentale jungle (Van De Voorde, S. – 2021 – Borgerhoff & Lamberigts).

Wil jij ook je tijgers temmen?

Tijdens loopbaanbegeleiding kunnen we samen met jou uitgebreid stil staan bij die thema’s waar jij nog moeilijkheden mee ervaart. Heb je moeite om je situatie vanuit een ander perspectief te bekijken? Weet je niet goed wat je talenten zijn of wat je leuk vindt? Wil je inspiratie voor het uitbreiden van je sociaal netwerk op basis van wat je belangrijk vindt in het leven (je waarden)? Onze Passion for Work loopbaancoaches helpen je graag op weg. Vraag vandaag nog je gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan.

 

Passion for Work by Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.