Welke loopbaansprong wil jij maken?

“Bad timing. Wie denkt er nu aan een andere job?”

Op dag één van de lockdown startte mijn samenwerking met Passion for Work. Hier en daar vanop 1,5 meter afstand en via sociale media meldde ik het prettige nieuws aan vrienden en kennissen. De reacties waren enthousiast maar ook bezorgd: “Bad timing. Wie denkt er nu aan een andere job?” “Zo’n sprong zou ik nu niet durven maken.”

Solliciteren kan inderdaad ontnuchterend zijn

Pieter deed zijn job als recruiter erg graag maar zag weinig mogelijkheden om intern verder te groeien. Hij droomde ervan HR consultant te worden. En dus ging hij solliciteren. Een ontnuchterend experiment. Hij  onderschatte de financiële zekerheid die zijn huidige job bood en die hij op dit moment in zijn leven nodig had. Hij stelde ook vast dat er wel interesse was in zijn ervaring en kennis maar veel minder in zijn persoonlijkheid en motieven. Hij had het gevoel dat hij vast zat.

Welke loopbaansprong zie jij jezelf maken?

Net zoals bij Pieter herken ik bij het coachen vaak de overtuiging dat loopbaancoaching staat voor een andere job bij een andere werkgever. Tijdens het traject dat we samen doorlopen wordt duidelijk dat er heel wat tussenstappen mogelijk zijn. Dat is geruststellend en veilig. Het schept ook perspectieven op een wat langere termijn. Stap voor stap werkt.

  • Je voelt druk van je omgeving om een stap hoger op de carrièreladder te zetten. Maar zelf wil je het liefst dat goede evenwicht tussen werk en privé behouden.
  • Covid-19 maakt de economische situatie onzeker. Je wil veranderen, maar tegelijk ook geen te groot (financieel) risico nemen.
  • Je voelt je goed in de organisatie waar je aan de slag bent maar je bent uitgekeken op je huidige opdracht. Je hebt last van bore-out.
  • Je doet je werk met passie maar je voelt geen aansluiting meer bij je collega’s en de bedrijfscultuur.
  • Jij bent echt toe aan iets anders. Zin om zelf iets op te starten?
  • Je beseft dat je vast zit in een gouden kooi. Wat is voor jouw echt ‘non-negotiable’ en wat durf je wel loslaten?

 

Voor elk van deze situaties vind je in het schema hieronder de gepaste loopbaansprong.

 

MOGELIJKE  LOOPBAANSPRONGEN
functie bedrijf of organisatie
  zelfde andere
zelfde ik blijf waar ik ben ik wil dezelfde job in een

andere organisatie

andere ik blijf waar ik ben maar wil een andere functie ik wil een andere job in een andere organisatie
Bron: HRD Academy

Pieter besliste om zijn ambitie uit te spreken. Het gesprek met zijn manager bereiden we samen voor. Pieter had opgemerkt dat collega’s in andere kantoren geregeld een beroep deden op zijn ervaring. Hij wilde z’n kennis delen én tegelijk ook zijn passie, het succesvol verbinden van kandidaten met de vacatures van opdrachtgevers, behouden. 

Het overleg verliep goed. Pieter werd ‘vliegende recruiter’ en kreeg zo de mogelijkheid om nieuwe niches te leren kennen. Hij koos ervoor bij zijn huidige werkgever te blijven maar wel in een andere rol. Binnen enkele jaren wil hij die ervaring  gebruiken om elders aan de slag te gaan als HR consultant.

 

De aanpak van Passion for Work is gericht op een duurzame loopbaansprong.

Samen met een loopbaancoach schep je helderheid over wat je wil en wat je kan en over welke stap je vandaag en op langere termijn wil zetten.

 

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.