Hoogsensitief (HSP)? Maak je loopbaan op maat!

Hoogsensitieve personen (HSP-ers) hebben een gevoelig zenuwstelsel. Ze krijgen sterkere prikkels dan andere mensen. Hierdoor kunnen ze haarfijn aanvoelen wat hun omgeving van hen verwacht, ook in een professionele setting. Toch, doordat HSP-ers zo zijn ingesteld op hun omgeving, moeilijk grenzen kunnen stellen en veel prikkels binnenkrijgen, hebben ze vaak sneller last van stress, lange werkdagen en drukke werkomgevingen. Je voelt snel dat er iets niet klopt, zowel voor jezelf, bij je collega’s of de organisatie in zijn geheel. Hierdoor ben je vaak ook kwetsbaar voor een burn-out.

 

Hou je stress en de negatieve gevolgen van HSP onder controle door bij jezelf te onderzoeken:
  • wat jij nodig hebt om met de nodige focus te werken,
  • wat jij professioneel echt wil,
  • wat jij belangrijk vindt,
  • wat jouw waarden zijn,
  • wat jouw talenten zijn en hoe je deze in de toekomst verder kan ontwikkelen

 

Hierdoor kan je je loopbaan zelf in handen nemen en verder sturen.

Je kan dan ook op basis van dit zelfonderzoek aangeven aan je werknemer wat jij effectief nodig hebt om goed te presteren en zo een win-win creëren voor jezelf en je werkgever. Als HSP-er ben je vaak ook heel gewetensvol, verantwoordelijk, loyaal en gericht op kwaliteit en met veel inzicht in mensen en processen. Ook dit zijn allemaal pluspunten voor een werkgever.

 

Overprikkeling, grote verantwoordelijkheid en gevoeligheid, stress … betekent dit dan dat een loopbaan als zelfstandige of als ondernemer niet is weggelegd voor een HSP-er? Toch niet. Als ondernemer deel je ook je eigen tijd in, werk je waar en wanneer je wil, geef je zelf zin aan je werk en word je niet gecontroleerd door een baas. Dat zijn zaken die een HSP-er gelukkig kunnen maken.

Anderzijds kan het ondernemerschap je ook afschrikken omdat het een grote verantwoordelijkheid vraagt en er heel wat vragen door je hooft kunnen spoken zoals:

  • Zal ik het wel kunnen?
  • Wat heb ik te bieden?
  • Zit er wel iemand op mij te wachten?
  • Zal ik ervan kunnen leven?
  • Hoe ga ik om met de onzekerheid?

 

Vertrek ook hier weer van je eigen zelfonderzoek, je eigen carrièrepaspoort om je eigen antwoorden in kaart te brengen en zo na te gaan hoe je bepaalde onzekerheden kan opvangen. Misschien start je wel als freelancer waar je toch nog werkt met collega’s en je jezelf soms minder moet verkopen en nog kan terugvallen op de structuur van een bedrijf waar je voor werkt.

 

Kortom, werknemer, ondernemer, zelfstandige: ken je eigen gebruiksaanwijzing en je carrièrepaspoort en kies zelf de loopbaan die bij jou past.

 

Hulp nodig bij het in kaart brengen van je gebruiksaanwijzing en carrièrepaspoort?

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.