Vind je loopbaancoach: 4 tips

Loopbaancoaches genoeg. Hoe maak je een keuze? Ik geef je 4 tips voor de ideale loopbaancoach. Zo zet je de stap naar je droomjob of -bedrijf.

“Wil ik dit blijven doen?” Die vraag spookt al maanden door je hoofd. Het antwoord ook. Je wil iets anders, dat is duidelijk. Maar je weet niet wat. Of je durft nog niet. Je loopt te piekeren, maar raakt geen stap vooruit.

Dus beslis je om een loopbaancoach in te schakelen. Er één vinden is geen probleem: je googelt meteen een hele waslijst. En nu? Iedereen mag zich loopbaancoach noemen, hoe scheid je het kaf van het koren?

1. Schakel je netwerk in

Vraag aan vrienden, kennissen en collega’s of ze een loopbaancoach kennen waarmee zij – of iemand uit hun netwerk – een positieve ervaring hadden.

2. Methode, prijs en waarde

Maak een shortlist van loopbaancoaches die je aanspreken en bel hen voor een afspraak. Bedenk vooraf welke vragen je wil stellen. En vergelijk hun methode, prijs én waarde. Beperk je dus niet tot het uurtarief van de loopbaancoach: let ook op de voorbereiding, (online) opvolging, locatie en duur van het traject.

Bekijk of de vragen waarop jij graag antwoord wil, aan bod komen. Hoe concreet is het traject? Zijn het losse oefeningen die enkel leiden tot zelfinzicht of legt de loopbaancoach de link met jouw concrete situatie en stimuleert hij jou om in actie te komen? Gaat het alleen over wat je droomjob is, of krijg je ook concrete tips om die te vinden en te doen?

3. Durf doorvragen

Vraag naar de achtergrond van de loopbaancoach. Welke opleiding kreeg hij/zij? Heeft hij/zij ervaring in het bedrijfsleven? Is hij/zij lid van een beroepsvereniging? Schoolt hij/zij zich regelmatig bij? Overweeg je om ondernemer te worden, zoek dan een loopbaancoach die zelf (succesvol) ondernemer is. En bekijk zijn/haar referenties.

Bekijk ook het netwerk van de loopbaancoach op LinkedIn en andere sociale media. Meer dan de helft van de banen wordt via via ingevuld. Als je toekomstige coach een groot netwerk heeft, dan kan hij/zij je vast met interessante bedrijven of personen in contact brengen.

4. Zoek naar de klik en volg je gevoel

Een loopbaantraject is heel persoonlijk, een investering in jezelf en je carrière. Vertrouwen is heel belangrijk. Zoek dus een loopbaancoach waarmee het klikt!

Loopbaanbegeleiding bij Passion for Work

Hoe kunnen wij je helpen?

Onze loopbaancoaches gaan graag met jou aan de slag! Wil je graag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt? Neem contact met ons op!

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.